Réteslapból rétest készíteni nem nagy ördöngösség, bátran kezdjetek bele ti is.

A boltokban nagyon sokféle réteslap közül lehet választani, és mindegyik finom. Vannak szárazabbak, ezekkel vigyázni kell, mert ha nagyon kiszáradnak, könnyen töredeznek, ezért figyelni kell, hogy a réteslap friss legyen.

Készítsünk egy sima felületet, ahova a réteslapot kiteríthetjük. Én kettesével szoktam felhasználni a lapokat. Tehát terítsünk ki két réteslapot a sima felületre, pl. gyúródeszkára. Egy kis pohárba vagy tálkába tegyünk olajat, és kicsit olajozzuk meg mindkét lapot (ettől ropogósabb lesz).

Ezután az egyik hosszanti szélére terítsünk a töltelékből egy csíkot. Ha meggyes rétest készítünk, akkor előbb egy kis grízt is szórjunk az aljára, a többi töltelék mehet úgy, ahogy van (lásd lejjebb).

 

Óvatosan tekerjük föl a rétest, majd tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe. A tetejüket kenjük meg kis olajjal, tejföllel, ki hogy szereti, és süssük öket aranyszínűre, ropogósra.

 

Töltelékek:

Túrós: Nálunk (Bátyán) a túrósrétes az sós, és ebből én sem engedek, de attól ti még készíthetitek édesen, vaníliásan is. Én megsózom a túrót, tejföllel és egy tojással jól elkeverem, és ezzel töltöm e rétest.

Almás: Reszeljünk sok-sok almát, cukrozzuk, fahéjazzuk, majd kezünkkel kicsavarva tegyük a réteslapokra. A visszamardt levét igyuk meg :).

Meggyes: a réteslapra grízt szórunk egy csíkban, majd ráhalmozzuk a meggyet, cukrozzuk, és tekerjük.

Van még mákos, paprikás, diós, meg ezer másféle is, tessék kísérletezni. Ja meg káposztás :).